Kleine Sluis beslist burenstrijd in zijn voordeel

Naar teampagina: Kleine Sluis 1

Oudgediende wijst de weg naar overwinning.

Zaterdagmiddag vijf uur en Kleine Sluis 1 speelt een competitiewedstrijd. Dat kan maar één ding betekenen, de kraker tussen de beide Polderse verenigingen Kleine Sluis en ZAP. Schitterend weer, een groene grasmat en in grote getale aanwezige toeschouwers stonden borg voor een mooie avond. Konden de spelers van beide elftallen dat ook waarmaken?

Beide trainers moesten puzzelen voor hun opstelling. De gasten uit Breezand moesten het doen zonder David Albert en Fabian Raap die beide waren geschorst. Het elftal van trainer Remy Zoer moest het stellen zonder een half elftal. Bart en Geert Weel, Melvin Damsma, Joost Borst (allen op vrijgezellen uitje in Schotland), Johran de Bock (werk) en Kees Jan Geerligs (geblesseerd) waren er allen niet bij. En toch klonk de opstelling "vertrouwd". Zoer had in een eerdere fase al geinformeerd bij oud-speler Gregor Rezelman of hij niet voor één keer een uitzondering wilde maken en zijn voetbalschoenen weer uit de wilgen wilde halen. Gelukkig reageerde Rezelman daar positief op. Verder in de basis toch al min of meer vertrouwde namen vanuit de laatste wedstrijden.

Kleine Sluis begon dit keer scherper dan de toeschouwers gewend zijn. Door drie snelle voorwaartsen werd met direct voetbal de aanval gezocht. Bij balverlies begonnen die drie al snel met druk zetten om fouten bij de Breezanders af te dwingen. Het spel ging daarom snel op en neer, want ook ZAP zocht de aanval. Maar achterin stond het direct als een huis en kwamen de gasten er niet doorheen. Een groot gewin van Kleine Sluis was, dat door het spelen met drie spitsen, de graag opkomende en snelle vleugelverdedigers van ZAP nu aan hun positie werden vastgepind. Eén keer, in minuut 17, dacht Mike Vink er wel over heen te kunnen gaan, en pardoes viel in de counter het eerste doelpunt. Een onderschepte bal werd direct diep gespeeld op Rezelman die, zonder een verdediger in de buurt, linea recta op doelman Devlin van den Bosch af kon gaan en deze vervolgens kansloos liet (1-0) Een groot gejuich ging op, dat juist hij moest scoren, maar dat was nog niet alles. Vrijwel direct na de aftrap kon Dion Kwast een pass onderscheppen, speelde hem naar Rezelman die in het centrum Billy Ray Zwart vrijspeelde. Ook deze was in een één tegen één met van den Bosch de bovenliggende partij en schoot de bal in het doel (2-0) ZAP was even helemaal de kluts kwijt en in die periode had Kleine Sluis zomaar verder uit kunnen lopen. Dat dit niet gebeurde was een klein wonder, maar voor ZAP voldoende om zich enigszins te herstellen van de schok. Er werden nu twee speelstijlen zichtbaar. ZAP dat combinerend probeerde in het zestienmeter gebied van Kleine Sluis te komen. De gastheren die veel directer speelden en direct diepte en ruimte zochten voor het snelle spitsen. Op deze manier werd de rust gehaald en konden de trainers hun tactiek gaan bespreken in de kleedkamers.

Na rust een uitdrukkelijk meer naar voren spelend ZAP. Optisch een veldoverwicht, maar de problemen begonnen op het moment dat de zestien meter van doelman Teun Groot werd bereikt. Want daar trof men een verbeten defensie die met hand en tand het doel verdedigde en waar diezelfde Groot uitgroeide tot een rots in de branding. Alles werd uit het doel geronseld als het zo uit kwam. Wat ZAP ook probeerde, ze kwamen er niet door. Het werd zelfs nog erger. met nog minder dan een half uur te spelen was het nu Jeroen Woutering die de diepte in werd gestuurd. Hij schudde tegenstander Job Dietvors van zich af en schoot net van buiten de zestien meter de bal uiterst zuiver in de hoek, en weer was van den Bosch kansloos (3-0) ZAP trainer John Dobma ging ingrijpen en wisselde Niels Spaans voor extra aanvaller Marvin La Croes die vanaf de linkervleugel gevaar moest leveren.  Ook Zoer ging wisselen. Woutering en Pelle Beerse, terug van een blessure, mochten naar de kant. Voor hun in de plaats kwamen de jongelingen Thijs Compter en Steef Mosch. Aan het spel veranderde er niet heel veel. ZAP behield de bal, Kleine Sluis loerde op snelle tegenstoten. Maar hoe verder de klok liep en hoe meer het spel stil lag door blessures en overtredingen, hoe minder overtuigend ZAP werd en des te vastberaden Kleine Sluis. Er werd nog meer gewisseld bij beide teams. Zwart en Kwast, beiden zaten er doorheen, werden vervangen door Bram Sanderse en Justin Bakx. Ook Dobma gooide er nog extra mensen in als vervangers voor de beide vleugelverdedigers, maar het mocht niet baten. De stand was en bleef zoals eerder was bepaald en zodoende eindigde de Polderse derby dit keer in een overwinning voor Kleine Sluis, die in de ranglijst ook nog eens over de Breezanders heen gaan en naar een keurige vijfde plaats klommen. 

Nog twee wedstrijden te gaan. Tussen Kleine Sluis en de laatste herkansingplaats voor degradatie zitten zes punten en evenveel concurrenten. Bijna zeker zou je zeggen, is het niet dat het doelsaldo dit seizoen alles zeggend is en daarin staat het elftal van Zoer nu net niet sterk. Volgende week Zondag een uitwedstrijd tegen KFC, op tweede pinksterdag (6 juni) de laatste competitiewedstrijd. Dan is Kleine Sluis gastheer voor het reeds gedegradeerde en naar de Zaterdag overstappend SVW '27.